מה זה פלבנואידים?

פלבנואידים הם מרכיבים הנמצאים באופן טבעי בפירות וירקות ובמוצרים צמחיים שונים כמו: יין, תה, שוקולד ועוד.
עד כה אותרו מעל 5,000 פלבנואידים שונים בצמחים, את הפלבנואידים מחלקים ל-6 סוגים שונים וכל סוג מתפרק בגוף האדם באופן שונה.
הפלבנואידים מאופיינים בפעילות נוגדת חמצון חזקה והם עוזרים לגוף להלחם ברעלים שונים.
לצריכת פלבנואידים במזון מייחסים השפעה בריאותית חיובית והפחתה בסיכון למחלות לב כרוניות.

איפה יש פלבנואידים?

מזונות עשירים בפלבנואידים

כפי שציינו קיימים 6 סוגים שונים של פלבנואידים ומזונות שונים מכילים פלבנואידים מסוגים שונים. להלן רשימת הסוגים ורשימה חלקית של המזונות שעשירים בהם:

פלבנול (Flavanols)

סוג זה של פלבנואיד ידוע בתכונות נוגדות החמצון שלו והוא עשוי לסייע בהקלה על סימפטומים של מחלות לב.
מזונות עשירים בפלבנואיד זה הם:

  • בצל
  • קייל
  • ענבים ויין אדום
  • תה
  • אפרסק
  • פירות יער
  • עגבניה
  • חסה
  • בצל ירוק
  • ברוקולי

פלבן-3-אולס (Flavan-3-ols):

מזונות עשירים בפלבנואיד זה הם:

  • תה לבן
  • תה ירוק
  • תה אולונג
  • תה שחור
  • תפוח
  • ענבים סגולים ואדומים
  • אוכמניות
  • תות שדה
  • מוצרי קקאו ושוקולד

פלבונים (Flavones)

הפלבונים הם פיגמנטים (חומרי צבע) בצמחים פורחים בצבעי לבן וכחול.
הם פועלים כחומרי הדברה טבעיים ומגנים על הצמח מפני חרקים מזיקים.
הפלבונים יכולים לסייע במצבים של דלקת והם מצויים בצמחים הבאים:

  • פטרוזיליה
  • פלפלים אדומים
  • סלרי
  • קמומיל
  • מנטה

פלבנונים (Flavanones)

ה-Flavanones ידועים בהשפעה האנטי דלקתית שלהם והם יכולים לסייע בשמירה על משקל תקין ורמות כולסטרול תקינות.
Flavanones נמצאים במזונות הבאים:

  • לימונים
  • לימונים
  • תפוזים
  • אשכוליות

איזופלאבונים (Isoflavones)

Isoflavones יכולים להשפיע ולאזן את רמת ההורמונים בגוף.
מזונות עשירים באיזו פלבונים הם:

  • סויה ומוצרי סויה
  • קטניות אחרות כדוגמת פולי פבה, עדשים, שעועית ואפונה.
  • איזופלבונים בכמויות קטנות יותר ניתן למצוא גם בדגנים, תפוחי אדמה, ירקות, פירות, חלב, בשר ובירה.

אנתוציאנינים (Anthocyanins)

אנתוציאנינים הם פיגמנטים המיוצרים באופן טבעי ומעניקים לצמח צבעים בגווני אדום, סגול וכחול.
הם נמצאים בעיקר בעור של פירות יער שונים ובמזונות הבאים:

  • ענבים אדומים וסגולים
  • יין אדום
  • חמוציות
  • אוכמניות
  • תותים
  • תות עץ

מה הפלבנואידים עושים?

הפלבנואידים מסייעים לווסת את הפעילות התאית ולהלחם ברדיקלים חופשיים שגורמים ללחץ חמצוני בגוף.
הם עוזרים לגוף לתפקד טוב יותר בכך שהם מגנים עליו מפני רעלנים וחומרים מזיקים אחרים.
פלבנואידים מיוצרים גם בגוף האדם באופן טבעי ומשמשים כחומרים נוגדי חמצון.
דלקת לדוגמה היא תגובה טבעית של מערכת החיסון למזיקים שונים כמו: אלרגנים, חיידקים, רעלנים ועוד. כאשר המזיקים הללו נכנסים לגוף הם יכולים לגרום לדלקת שיכולה לגרום לסימפטומים קשים.
הפלבנואידים מסיים לגוף לשכך את התגובה הדלקתית ולהחלמה מהירה יותר מהסימפטומים של הדלקת.

  • במחקר נמצא כי 5 תתי סוגים של פלבנואידים יכולים לסייע בהפחתת לחץ הדם במקרים של לחץ דם גבוה
  • פלבנואידים שנמצאים בתה, שוקולד ומוצרי סויה יכולים להפחית את הסיכון להתקף לב או שבץ (מקור).
  • במטה אנליזה שפורסמה בשנת 2018 נמצא שצריכה גבוהה של פלבנואידים קשורה לירידה בסיכון למחלת סוכרת סוג 2.
  • ישנם מחקרים שמראים כי פלבנואידים מסוימים יכולים להלחם בתאים סרטניים ולמנוע מהם להשתכפל.

פלבנואידים בקנאביס

צמחי הקנאביס עשירים בפלבנואידים והערכה היא שהפלבנואידים מהווים כ-10% מכל המרכיבים שבקנאביס וכ-3% ממשקל החומר היבש שקיים בעלים ובתפרחות.
סוגי הפלבנואידים בקנאביס משתנים לפי הזנים השונים ולפי צבעי התפרחות.
ישנם אפילו פלבנואידים שהם ייחודיים רק לקנאביס הנקראים: cannaflavins.
הפלבנואידים השכיחים ביותר בקנאביס הם מסוגי: flavones וflavonols והם אחראים לצבע הצהוב של הקנאביס.
לזני קנאביס בצבעי סגול, כחול וורוד אחראים פלבנואידים מהסוג של אנתוציאנינים (Anthocyanins).
קיימת תאוריה מדעית שבה נטען כי הפלבנואידים תורמים לאפקט המתקבל מן הקנאביס באופן שהשפעתם חזקה יותר מאשר ההשפעה המתקבלת מצריכת מרכיב פעיל מבודד כדוגמת THC או CBD.
להשפעה משוערת זו קוראים אפקט הפמליה (Entourage Effect)

מקורות מידע
https://www.cannabissciencetech.com/view/beyond-potency-flavonoids-purples-reds-and-blues
https://www.healthline.com/health/what-are-flavonoids-everything-you-need-to-know